En af de vigtigste ingredienser i dansk mad er hakkekød. Vi bruger hakkekød, når vi laver de velkendte danske frikadeller, med kartofler og brun sovs. Vi bruger hakket kød, når vi laver hakkebøffer med bløde løg. Forloren hare, boller i karry og mange andre danske retter benytter sig også af hakkekød. Ethvert dansk køkken bør derfor sikre sig, at det har adgang til godt og lækkert hakkekød.
Mange mennesker er dog skeptiske overfor, at købe deres hakkekød i supermarkedet. Det er nemlig lidt af en offentligt kendt ”hemmelighed”, at de fleste supermarkeders hakkekød er lavet af andre kødprodukter, der er nået over sidste salgsdato. Slagterafdelingen kigger altså på hvad for noget kød, der nu ikke længere kan sælges, fordi det er gået over sidste salgsdato. De smider så dette kød i deres kødhakker, og ud kommer noget hakkekød. Dette ”nye” kødprodukt kan de så smide en ny datomærkning på, og pludseligt kan kødet holde et par dage endnu. Det er almen praksis, også selvom det lyder ganske underligt, at kød kan holde længere bare fordi man har hakket det. Hvis man gerne vil have frisk hakkekød skal man altså vælge sin butik med omhu, og helst se det blive hakket med egne øjne. Flere og flere foretrækker derfor, at anskaffe sig en kødhakker, så de kan gøre det selv.
Det er dog heller ikke helt uproblematisk, at lave hakkekødet selv. En kødhakker skal holdes rigtigt godt ren, for at sikre, at kødet der går igennem den ikke samler bakterier og andet med på vejen. Så snart kødet er blevet hakket, så er det desuden langt mere sårbart overfor iltning og bakteriedannelse. Man skal altså helst spise det forholdsvist hurtigt efter, at man har hakket kødet. Bruger man kød, der i forvejen har ligget et par dage i køleskabet, så kan man også stille spørgsmålstegn ved friskheden af det hjemmehakkede.
Det sikreste er at lave sit hakkekød direkte fra frost. Hvis du fryser kødet, så snart du køber det, så kan det holde sig frisk i månedsvis. Hvis du så smider det direkte fra fryseren og ned i kødhakkeren, så får du ekstremt frisk hakkekød. De fleste kødhakkere kan dog ikke håndtere frossent kød. Tricket er derfor, at købe en brugt kødhakker til industri brug. Fødevarevirksomheder udskifter løbende deres maskiner, og så kan man være heldig, at kunne samle en industri-kødhakker op ganske billigt. Mange af kødhakkerne der er lavet til industrielt brug er rigtigt hårdføre, og kan sagtens hakke kød, der er fuldstændigt frossent.
Hvis det lyder som for meget arbejde, så kan du selvfølgeligt benytte dig af en af de andre løsninger. For dem der virkeligt går op i dansk mad og god hygiejne, er der dog ikke noget der slår, at lave sit hakkekød direkte fra frost.
More from Mad
Alt, hvad du behøver at vide om Chardonnay
Chardonnay er en af verdens mest populære hvidvine. Det er en alsidig og kompleks drue med en smagsprofil, der spænder …
Hvordan man laver næringsrig juice med en slow juicer
Lav din egen juice er en fantastisk måde at få de vitaminer og mineraler, som din krop har brug for. …
3 ting du ikke vidste om portvin
Portvin er en sød og krydret vin, der er lavet på Most (gærriis) fra Portugals vindruer. Portvin er en af de …