Artist of the week

#99 Mette Boel

Mette Boel er uddannet fra henholdsvis Chelsea College of Art, BA (Hons) Fine Art og Royal College of Art (Sculpture). Udstillinger indenfor de sidste år inkluderer gruppeudstillingen ‘Adjacent Realities’ på The Austrian Cultural Forum i London, soloudstillingen ‘FAKE SUN’ på ArtLacuna i London og gruppeudstilingen ‘SWEAT’ på Camden Arts Centre i London. Mette Boel er aktuel på gruppeudstillingen ‘I’m Every Woman i kh7artspace i december 2016 og skal efter det i gang med at arbejde på en udsmykning af Hammel Neurocenter.

 www.metteboel.com

in-search-of-the-miraculous

‘In Search of The Miraculous’ 2016, digital print på phototex, egetræ, badedragt, palmeblad, reb, silicone, pigment. 

Installation view.

Hvilke temaer og hvilke spørgsmål er du optaget af i din kunstneriske praksis?
I min praksis spiller sted og rum en vigtig rolle, både på et praktisk plan og tematisk. Fordi jeg som oftest laver store installatoriske indgreb i et rum, handler det meget om at mærke det specifikke rum jeg arbejder i. At skubbe det er sted hen og skabe en stemming som beskueren kan mærke.

Jeg er i bund og grund fascineret af det sublime landskab og undersøgelser af hvad det egentligt er og om det overhovedet stadig findes?

I mine sidste tre store installationer ‘Coral’, ‘FAKE SUN’ og ‘In Search of the Miraculous’ har jeg bla. været optaget af paradokset i at søge et autentisk, pre-kolonistisk landskab i en praksis som hovedsageligt gør brug af moderne digitale virkemidler og værktøjer.

Jeg er for tiden meget interesseret i samtidsmennesket som en slags digitaltbaseret opdagelsesrejsende/escapist, som kan sætte sig ned bag en computer eller tablet og nærmest rejse digital, måske få en følelse af et sted, en stemming, måske endda trancendere en smule.

Jeg har altid haft et enormt escapistisk behov, og jeg tror det er derfor jeg er kunstner. Frygten for ikke at leve nok, ikke at skabe eller gøre nok er overhængende og ligger til grund for de fleste af mine undersøgelser i min praksis.

 

Hvilke nulevende og afdøde kunstnere føler du, at du går i dialog med?
Laure Prouvost, Lita Albuquerque (The Californian Light and Space Movement),

 

 Hvad gør du for at trække din kunstneriske praksis nye steder hen?
Jeg tager ofte udgangspunkt i en allerede eksisterende historie eller event. På den måde er der et element af ‘noget der allerede er besluttet, noget der ikke kun finder sted i mig’, hvilket fungerer rigtigt godt for mig i forhold til at sætte gang i en research process.
I min installation ‘FAKE SUN’ på ArtLacuna i London, spillede jeg f.eks op af den sande historie om den skotske søfarer Alexander Selkirk som blev sat af på en øde ø (nu Isla Alejandro Selkirk) nogle km. uden for Chiles kyst i 1704.
Hans 4 årigt lange ophold alene på øen, og beretningerne herfra, infiltrerede min arbejdsprocess og det endelige visuelle udtryk.

new-beam

‘New Beam’ 2015, metal, sand, pigment, installation view.

Hvad kendetegner de seneste nye opdagelser i din praksis? Hvad har det tilføjet dit kunstneriske udtryk?
De sidste par år har jeg arbejdet med et materiale der hedder Phototex. Det er et selvklæbende, repositionerbart og stof-agtigt materiale som jeg installerer direkte på væggen. Fordi jeg kan sætte det op, tage det ned og sætte det op igen har det gjort det muligt for mig at arbejde i meget store formater, uden at risikere at printet går til under installeringen. Jeg kan således indkapsle hele rummet og på den måde er printene både et værk i sig selv, mens de samtidig fungerer som et form for stemningsskabende scenetæppe og går i dialog med de andre værker i installationen.

 

Hvad er de konkrete rammer for din arbejdsgang? Hvordan udfolder din proces sig rent praktisk?
Jeg er lige flyttet tilbage til Danmark fra London hvor jeg har boet og arbejdet de sidste seks år. I London har jeg været i konstant bevægelse både fysisk og mentalt og selvom jeg altid har haft et atelier, har jeg arbejdet ret ’off-site’, altså med min laptop under armen. London har lært mig at arbejde ret fleksibelt og min måde at arbejde på varierer meget. Det vigtigste er altid at have adgang til et godt printværksted, hvor jeg kan komme og gå og være en aktiv del af processen og være omgivet af gode mennesker.

For tiden arbejder jeg på kh7 i Aarhus, og har en ret rutineagtig arbejdsdag fra 9-17 i værkstedet.

Det næste halve år skal jeg arbejde på en udsmykning af Hammel Neurocenter, så jeg forventer en intens process, hvor der skal spares med fagpersoner og kollegaer.

 07-fake-sun

‘FAKE SUN’ 2016, digital print på phototex, MDF, spray, elektrisk radiator, installation view.

Hvad betyder inspiration for dig? Hvor opsøger du den?
Inspiration er afgørende, men jeg er ikke altid helt klar over, hvor den kommer fra. Jeg rejser, Jeg læser meget og er generelt observerende.

 

Hvad stiller du op, når din proces går i stå?
Det sker som regel kun hvis jeg er imellem værker/projekter. Jeg ser det egentligt som en naturlig del af mit arbejde at det går op og ned. Jeg oplever som regel at perioderne hvor jeg er lidt i stå faktisk er fremmende for mit arbejde i sidste ende.

 

Hvad har for nyligt begejstret dig kunstnerisk?
Virginia Overton på White Cube i Bermondsey, London

 

Hvordan ville du beskrive den danske kunstscene og hvordan befinder du dig personligt med den?
Jeg har været væk fra Danmark de sidste seks år, så det er svært at svare på. Jeg synes jeg er blevet taget godt imod og ser meget frem til at arbejde i Danmark så vel som udlandet.

coral_instal_shot

‘Coral’ 2015, digital print på phototex, installation view.

Hvis du husker tilbage på en episode der var skelsættende for dit som billedkunstner, hvordan udspillede den sig så?
I 2015 fik jeg tilbuddet om, at med-kuratere en udstilling samt at udstille egne værker på The Austrian Cultural Forum i London (The ACF). Præmissen for udstillingen var at det skulle være en gruppeudstilling med kunstnere bosiddende i Østrig og England. Min opgave bestod i at kuratere den engelske del af udstillingen. Udstillingens titel var ’Adjacent Realities’ og tematisk bevægede den sig primært omkring problematikker indenfor emnet; den digitale verden kontra den fysiske verden.
For mig var lige præcis denne udstilling skelsættende, da det var her jeg lavede min første store installation og det var her jeg for alvor stiftede bekendtskab med mange af de materialer jeg stadig arbejder med.

Endvidere var det utroligt spændende at samarbejde med The ACF som har en fantastisk stab og et meget interessant program.

 

Tak

×