Artist of the week

#89 Berit Dröse

Berit Dröse bor og arbejder i København og er uddannet fra Det Jyske Kunstakademi i 2009 og kunsthochschule Berlin Weißensee fra 2007-2008.

www.beritdroese.com

Artistoftheweek_BD_Ichsehe

Video stills fra installationen Ich sehe was, was du nicht siehst, 2.20 min, 2008

Hvilke temaer og hvilke spørgsmål er du optaget af i din kunstneriske praksis?
Min kunstneriske praksis er centreret om det visuelle rum der peger på andre virkeligheder.
Hvordan gengiver man noget der er usynligt og umiddelbart ikke fysisk til stede? Er en drøm til stede, selv om den foregår i ens underbevidsthed? Og hvordan sætter man ord på en fornemmelse eller en tilstand?
I de sidste år har jeg været fascineret af tankegangen omkring fænomenologien og brugt denne som inspirationskilde. I fænomenologien bliver krop og hjerne en enhed. Vi er knyttet til den sansemæssige erfaring for at forstå verdenen.
Jeg bruger fænomenologien på den måde, at jeg koreograferer et udstillingsrum hvor jeg benytter mig af forskellige rumlige aspekter, materialer og medier. Jeg forsøger at skabe et rum hvor beskueren kan i iagttage, sanse og fornemme.

Hvilke nulevende og afdøde kunstnere føler du, at du går i dialog med?
Jeg er inspireret af Neo-konkretismen og Mono-ha bevægelsen.
Begge bevægelser tog udgangspunkt i den sanselige, rumlige, taktile og poetiske oplevelse ved brug af forskellige naturlige og industrielle materialer. Hvor Mono-ha bevægelsen var optaget af at udforske vores eksisterende opfattelse af tid og rum var Neo-konkretisterne interesseret i at skabe sensoriske rum for at gendanne beskuerens kropslige bevidsthed.

Artistoftheweek_BD_MindMachineIII

Mind Machine III, 2016, Materialer: træ, diffuser, energigivende dufte

Hvad gør du for at trække din kunstneriske praksis nye steder hen?
Det er på mange måder noget jeg gør ubevidst. Sidste år begyndte jeg at arbejde i en butik hvor vi producerer egne økologiske sæber og olier og har således i løbet af året beskæftiget mig en del med dufte og deres indvirkning på vores underbevidsthed.
Det var måske startskuddet til mere bevidst at arbejde med dufte. Til udstillingen Traveling to Theta ville jeg skabe et rum der skabte en ophøjet, rolig og mediterende stemning og besluttede mig for at tænde en duftlampe med salvie, som jeg gik rundt med i udstillingsrummet hver dag inden udstillingen åbnede.

Hvad kendetegner de seneste nye opdagelser i din praksis? Hvad har det tilføjet dit kunstneriske udtryk?
Jeg har bygget en ny maskine (Mind Machine III). Min “Mind Machine” serie består af  maskiner som påvirker hjernebølgerne og sanserne således at kroppen kan komme i forskellige bevidsthedstilstande.
I Mind Machine III er der indbygget en diffuser som hvert halve minut afgiver røg med energistimulerende dufte.

Desuden har jeg arbejdet med sod på glas. Sodet på glasset får en dyb sort farve og på samme tid minder sodet om et stykke ruskindsstof. Det er et interessant materiale at arbejde med, fordi det kan skabe denne dybe, kraftfulde stoflighed og på samme tid er materialet utroligt skrøbeligt og forgængeligt, da det uden fiksering ikke kan tåle berøring.

artistoftheweek_BD_TravelingToTheta_Installationview

Installation view, Traveling to Theta, 2014

Hvad er de konkrete rammer for din arbejdsgang? Hvordan udfolder din proces sig rent praktisk?Min proces er på mange måder kaotisk og rodet. Hvor den tidligere har været alt for struktureret, har jeg givet mig flere friheder og mulighed for at eksperimentere mere. Når jeg starter ud med en installation har jeg en overordnet ide om hvordan værkerne skal se ud i forhold til tematikken i udstillingen.
Jeg bruger meget tid på at tegne skitser i hånden og på computer, bygge modeller og afprøve nye materialer. Nogle gange kan jeg ikke helt kontrollere min proces, det kan både være udfordrende men på mange måder også spændende at være åben over for uventede processer.

Hvad betyder inspiration for dig? Hvor opsøger du den?
Inspirationen for mig er på mange måder koblet sammen med mine interesser. Jeg bliver inspireret af forestillinger med moderne dans. Det er bevægelserne i rummet og abstraktionen der fascinerer mig. Ligeledes lytter jeg en del til musik som ubevidst indgår i mine værker. Det er oftest en bestemt stemning på en plade jeg er betaget af og som jeg skal lytte uafbrudt til mens jeg arbejder på et værk.

Hvad stiller du op, når din proces går i stå?
Hvis jeg går i stå med et værk som umiddelbart ikke fungerer, stiller jeg det til side og arbejder på andre værker. Der kan gå dage eller uger inden jeg vender tilbage og arbejder videre på det.

Hvad har for nyligt begejstret dig kunstnerisk?
Villa Farnesia i Rom

artistoftheweek_BD_substanceII

Substans II, 2015, Materialer: Glas, kul, olie, vand

artistoftheweek_BD_TravelingToTheta_MindMachineII

Mind Machine I, 2014, Materialer: Træ, metal, vibrerende højtaler, vand

Hvordan ville du beskrive den danske kunstscene og hvordan befinder du dig personligt med den?
Det er positivt at vi har så mange kunstnerdrevne udstillingssteder i Danmark sammenlignet med udlandet. Det giver mulighed for en større diversitet.

Der er meget lyd i dine værker, om det er i væske der bevæger sig eller lyd i dine film og dit materiale valg. Hvordan ser du selv at du bruger lyden i dine værker? (spørgsmål fra artistoftheweek.dk)
Jeg bruger lyden til at inkorporere en bestemt stemning og tilstand i udstillingsrummet. Lyden skal være dragende og på samme tid ikke overdøvende.
Som i udstillingen Traveling to Theta bestod lyden i skulpturen Mind Machine I af en roterende pladespiller som var motoren til en trækasse der drejede om sig selv. Ligeledes havde jeg samarbejdet med en musikersom havde skabt lyd til værket Mind Machine II. Lyden kom ud af en vibrerende højtaler, der gjorde at væsken i skulpturen skabte små subtile bølgebevægelser.
I videoinstallationen Ich sehe was, was du nichts siehst er lyden essentiel, da danseren bevæger sig til spraydåsens lyde, mens maleren følger danserens bevægelser, og de i fællesskab skaber en visuel dialog med hinanden.

Tak

Artistoftheweek_BD_gulv_nærbillede

Artistoftheweek_BD_gulv

×