Artist of the week

#86 Alexander Tovborg

Alexander Tovborg (f. 1983 i København) er uddannet fra Det Kgl. Danske Kunstakademi og fra Staatliche Akademie der Bildenden Künste, Karlsruhe. Tovborg har en lang række markante nationale såvel som internationale solo- og gruppeudstillinger bag sig. Tovborg har været indstillet til Carnegie Art Award og er repræsenteret i flere væsentlige internationale gallerier og i Danmark af Galleri Nicolai Wallner. Til efteråret har Tovborg en solo udstilling hos State of Concept i Athen, på Gl Strand i København og hos Blum & Poe i Los Angeles.

 

 

 

 

 

SANDRA-alex-aotw SANDRA-alex-aotw2 SANDRA-alex-aotw3 SANDRA-alex-aotw4 SANDRA-alex-aotw5 SANDRA-alex-aotw6 SANDRA-alex-aotw7 SANDRA-alex-aotw8 SANDRA-alex-aotw9 SANDRA-alex-aotw10 SANDRA-alex-aotw11 SANDRA-alex-aotw12 SANDRA-alex-aotw13 SANDRA-alex-aotw14 SANDRA-alex-aotw15 SANDRA-alex-aotw16

 

image1(1)

 

image2

 

13407405_10153487738451020_822830316_n

‘troens ridder’ 2014-16
Noahs ark hoppeborg
3,5m x 6m x 2,5m installeret v Amager strand og Ribe domkirke

 

 

http://www.radio24syv.dk/programmer/bearnaise-er-dyrenes-konge/

 

 

I din radiotriologi, nævner din ven Emil at du er religionsafhængig. Gennem årerne har vi fulgt dig som redaktør af Roskilde Domkirkes blad, som spirituel og som den der døber. I programmerne snakker du om at blive døbt ind i en voodoo religion. Er der en gennemgående tro du betror dig til, eller er du bare nysgerrig? Og følger de forskellige religiøse retninger forskellige perioder i tilblivelsen af dine værker? (spørgsmål fra Artistoftheweek.dk)

jeg har et stort behov for at være fysisk. derfor maler jeg. derfor laver jeg performance. jeg har behov for at bruge min krop i den proces, der måske er den største del af mit arbejde: den proces, der ligger før påføreslen af maling på lærred, hvor jeg opsøger mine interesser. jeg skal opleve og føle med mine interesser.  det er sådan jeg arbejder. så er det ærligt. så kan jeg forstå det. jeg skal opsøge mine emner, se dem selv. jeg skal stå på kirkepladsen og prædike til fuglene efter gudstjeneste i assisi, for at jeg kan forstå sankt francis. så kan jeg forstå det, fordi jeg bliver det. jeg bliver myten igennem en kropslige tilstand. sådan er myten. myten er en tilstand, hvor man relaterer til myternes helte igennem menneskelige følelser. prometheus fx. prometheus gør op med sin far. prometheus skaber mennesket. prometheus stjæler ilden og prometheus bliver straffet. prometheus er bundet fast til en klippe i georgien. en ørn spiser hans lever om dagen, og den vokser ud om natten. hvordan begriber man dette episke scenarie? jeg må tage dertil og være tilstede i myten. se det. mærke det. gå rundt i den underjordiske grotte man i georgien kalder ”prometheus cave”. se omstændighederne myten udspiller sig under. så kan jeg oversætte det til billede igennem min kropslighed. så kan jeg proportionere mig selv, mine tanker og penselstrøg, mine uendelige valg af farver kan konkretiseres og få deres betydning i forhold til min kropslige oplevelse.

 

 

jeg skal være fysisk tilstede. jeg skal gå rundt og blive bekendt med prometheus’ tragiske miljø, så jeg kan høre lyden af grotten, så kan jeg omsætte lyden til billeder: en hotdog. lydbillede. lyden af en mund, der smasker. munden som grotte. prometheus’ skæbne, pølsen – zeus’ straf, grebet om brødet, der klemmer pølsen. jeg skal gå rundt i grotten og forstå tidsligheden, naturen og myternes tusindårige evighed. sneglens konstante bevægelse, den ene muskels evige stræben efter et mål, uden et legeme til at holde pause. myten er en tilstand. prometheus er en tilstand, der gentager sig igen og igen, en følelse man kender og genkender. jeg gentager og gentager. maleriet. det er vigtigt for mig at insistere på gentagelsen af myte, så bliver handlingen og selve processen mytisk som metode. det er for mig et gentaget dåbsritual. livets gentagen, mytens gentagen, billedets gentagen. jeg døber mig selv ind i mytens tilstand. jeg døber mig prometheus, frans assisi, troens ridder. jeg døber mig med vand fra prometheus cave. jeg har et stort behov for at være fysisk.

 

 

Tak

×