Artist of the week

#84 Henrique Hinnerfeldt

Født 1984. Bor og arbejder i København.
Medstifter og kurator, The Toilet.
Medstifter af FUKK – Forenede Uafhængige Københavnske Kunstnere:
FUKK er et muligt svar på hvordan kunstnere kan arbejde, organisere og uddanne sig. FUKK’s erklærede mål er etableringen af et uafhængigt udannelses- og arbejdsfælleskab, drevet af foreningens medlemmer.

Formand for PB43:
PB43 er et selvstændigt arbejdsfællesskab bestående af en række virksomheder, foreninger og grupper med tværfaglig ekspertise indenfor blandt andet kulturproduktion, produktudvikling, iværksætteri, formidling og byudvikling.

Debut på Forårsudstilling 2010 og Efterårsudstillingen 2013

fukk.dk
thetoilet.dk

 

13147924_10154132008983695_1556123061_o

Anton Omar & Henrique Hinnerfeldt, Kvit Galleri, 2016

Hvilke temaer og hvilke spørgsmål er du optaget af i din kunstneriske praksis?
Det kollektive som idé, fællesskaber og udelukkelse af samme.

Jeg er fascineret af arkiver, samlinger, museer og hvordan de fungerer som hukommelse og uddannelse, enten for enkeltpersoner, en gruppe af mennesker eller nationer.

Derudover mener jeg, der er et stort potentiale i det kollektive og samarbejder på tværs af faggrupper. Selvom det til tider kan være opslidende og kaotisk at skulle indgå i et samarbejde med mange mennesker på én gang, er det i det kollektive jeg har lært mest og haft nogle af mine største kunstneriske oplevelser.

Mange af mine egne ting – som oftest kommer ud som collager, zines eller opstillinger af funde objekter – fungerer mere som en slags research eller grundforskning, hvor jeg får nogle erfaringer og ideer, jeg så derefter kan bruge i de fællesskaber  jeg indgår i.

13113302_10154132009938695_349296258_o

Lademanns Leksikon – Bind 8

Hvilke nulevende og afdøde kunstnere føler du, at du går i dialog med?
FUKK fungerer i praksis som en lang dialog i alle mulige former, møder og udtryk.

Da vi f.eks. startede FUKK var Eks-skolen en klar inspirationskilde. Vi lavede en debataften under titlen “Kunsten at organisere sig”, i samarbejde med Eks-Skolens trykkeri, hvor vi inviterede Bjørn Nørgaard til at fortælle om hans erfaringer med Eks-skolen, og hvor vi fremlagde  om vores måde at organisere os på udenfor faste institutionelle rammer.

Et andet konkret eksempel kunne være den aktuelle  udstilling SuperSub – On Collectivism på Den Frie Udstillingsbygning. I forbindelse med udstillingen  blev FUKK inviteret til et samarbejdede med billedkunstner Mg Pringgotono fra det indonesiske  kunstnerfællesskab  Serrum.  Pringgotono havde udover FUKK også inviteret andre kollektiver, som var en del af SuperSub, til en diskussion omkring uddannelse og kollektive arbejdsformer.

I det hele taget er mødet med andre – om det så er i forbindelse med en udstilling, samtaler eller noget helt tredje – en nødvendighed for at holde mig i bevægelse.

I min egen praksis er Hans-Peter Feldmann, John Baldessari og Gerhard Richter nok de tre jeg bliver ved med at vende tilbage til.

13170083_10154132010873695_1082623025_o

Zine – uddrag af et arkiv 3-8

 

Hvad gør du for at trække din kunstneriske praksis nye steder hen?
Ikke være bange for fejl og fiaskoer, blive ved med at være opsøgende og åben for at indlede samarbejder, der indebærer at man bevæger sig ud i ukendte territorier.

 

Hvad kendetegner de seneste nye opdagelser i din praksis? Hvad har det tilføjet dit kunstneriske udtryk?
Lige i øjeblikket er jeg i gang med at skære samtlige fotografier ud af Lademanns Leksikon (1983 udgaven), der består af 30 bind på 250 sider hver. Det var et projekt der startede med inspiration i bl.a den taiwanske billedkunstner Tehching Hsiehs performance One Year Performance (1980-1981). Der prøvede jeg faktisk at starte på noget der ikke indebar nogen form for samarbejde, men tværtimod var ensomt, monotont og strakte sig over lang tid.
Jeg er pt. kun nået igennem bind 8, men allerede nu har det spredt sig ud i form af diskussioner, fællesværker og planer om en workshop.

Det er et godt eksempel på, hvordan mange af mine ting på den ene eller anden måde, altid ender med at blive del af en større kollektiv sammenhæng.

Den proces har gjort mig opmærksom på at mine egne ting og det kollektive tit ender med at blive forbundet. Tidligere prøvede jeg at adskille dem fra hinanden. Det gør jeg ikke mere, og det har faktisk været en stor lettelse.

 

13148283_10154132011043695_660166501_o

uddrag af et arkiv 7 – detalje foto

Hvad er de konkrete rammer for din arbejdsgang? Hvordan udfolder din proces sig rent praktisk
FUKK har lokaler ude på PB43 (der nu ligger i Nordhavn), så der bruger jeg meget af min tid. Det er der vi har møder, workshops etc.
Derudover bruger jeg også meget tid i genbrugsbutikker, loppemarkeder, antikvariater eller på dba på jagt efter objekter, bøger og billeder.

Hvad betyder inspiration for dig? Hvor opsøger du den?
Jeg bliver nemt begejstret og er generelt nysgerrig af natur, så det er sjældent jeg bevidst forsøger at opsøge den. Men der hvor jeg oftest bliver inspireret er i publikationer , samtaler og i det virtuelle rum.  

Hvad stiller du op, når din proces går i stå?
Går ud og møder nye mennesker, eller fortaber mig i mærkelige hjørner af internettet.

Hvad har for nyligt begejstret dig kunstnerisk?
Paul Virilio -  Bunker Archaeology (1975) og Flavien Bergers plade Leviathan.

13161049_10154132011173695_964039621_o

SuperSub – On Collectivism

Hvordan ville du beskrive den danske kunstscene og hvordan befinder du dig personligt med den?
Der er rigtig mange positive tiltag, og jeg tror, at vi alle kan mærke og se boomet i de små, alternative udstillingssteder. Disse steder kan bidrage til diversitet på kunstscenen, som jeg mener er essentielt . Desværre er mange af disse steder og værksteder truet af byens udvikling. Fra mit synspunkt handler det mere om at skabe profit end at skabe værdi for de mennesker, der anvender  byen på kreative måder. Salget af PB43’s gamle grund på Amager til Pelican Selfstorage er et godt eksempel på dette.

Jeg ville ønske at kommunen gjorde mere for at beskytte de kreative åndehuller i København.
Dog viser det sig at når vi organiserer os i fællesskab, og tror på vigtigheden i at disse steder eksisterer, kan det også lykkes trods de dårlige odds.
Forrige år fandt PB43 nye lokaler i Nordhavn, og efter et år er vi nu  ved at være på plads.

 

Vi vil gerne stille dig det samme (store) spørgsmål som Søren Lose stillede din gode ven og samarbejdspartner Christian Klintholm. Hvad vil du gerne opnå med din kunst? (spørgsmål fra artistoftheweek.dk)
Jeg har ikke bestemt formål med min kunst, for mig er det mere et sted hvor det er muligt at stille spørgsmål og forholde sig til forskellige problemstillinger, enten alene eller sammen med andre.

Helst sammen med andre.

×