Artist of the week

#112 Rasmus Albertsen

Født i 1977 i Nordjylland og nu bosat i Nørresundby ved Aalborg.
Uddannet på Umeå Academy of Fine arts, Sverige, i 2010.
Har udstillet i Danmark og Sverige samt internationalt.
Medstifter af galleri Maskinen i Umeå 2008.
Fra 2016 hos Gallerie Wolfsen i Aalborg.

 

det afgoerende slag

Det afgørende slag, 15×20 cm

Hvilke temaer og hvilke spørgsmål er du optaget af i din kunstneriske praksis?
Noget som fascinerer mig er ambivalens – altså f. eks hvordan kan det være at jeg måske føler mig tiltrukket af noget jeg ikke synes om, eller synes er grimt? Jeg har den seneste tid malet en del kvinder med fuglehoveder. Kvinderne er som udgangspunkt flotte, men så maler jeg dem på en grim, hurtig facon med min spartel, så får man stadig et indtryk af skønheden, men med noget ækelt i det. Fuglehovederne, med tandbesatte næb, er heller ikke tiltrækkende, i modsætning til den måde jeg normalt ser på fugle, som flotte, frie og elegante. Jeg har siden, jeg var barn været meget fascineret af fugle og der, indgik jeg en ubrydelig aftale med gud, om at jeg bliver fugl i mit næste liv. Jeg tænkte meget over de problemer det ville medføre – ville jeg være en fugl med menneske-intelligens osv. Jeg har også malet et uhyre fra min barndom, som jeg kaldte for “Joe” som jeg ikke vidste hvordan så ud dengang.
Hvilke nulevende og afdøde kunstnere føler du, at du går i dialog med?
Af nulevende vil jeg nævne en som Daniel Johnston. Både hans musik og hans tegninger er fantastiske, dokumentaren om ham kan jeg kun anbefale. Af andre kunstnere er der folk som Tal R og John Kørner. David Lynch er også fantastisk. Jeg bryder mig egentlig ikke om, at forklare min kunst og kan kun tilslutte mig Lynch, som spørger hvorfor kunst skal give mening, når der er så meget andet som ikke giver mening (eller noget i den stil).

 

mostrenesKor70x50

Monstrenes kor, 70×50 cm

Hvad gør du for at trække din kunstneriske praksis nye steder hen?
Den er svær – jeg tror, jeg forsøger at lade være med at tænke så meget. Jeg har en modvilje mod at analysere kunst og intellektualisere den. Så jeg prøver bare at flyde med – jeg havde nok en tendens til for nogle år siden at ville “opfinde den dybe tallerken” hver gang jeg lavede et værk. Altså at der skulle være en gigantisk udvikling fra værk til værk. Så lavede jeg en cut-up video af gammel VHS Transformers tegnefilm, og så i næste video, var det et udsyret dokumentar-agtigt værk. Det gør ikke noget, at man dvæler ved det der fascinerer en. Jeg prøver at sænke de store krav, jeg har til mig selv.

 

den oeverste gud57x46

Den øverste gud, 57×46 cm

Hvad kendetegner de seneste nye opdagelser i din praksis? Hvad har det tilføjet dit kunstneriske udtryk?
Da jeg gik på akademiet lavede jeg udelukkende videokunst. Efter jeg er begyndt at male, kan jeg se at mit “video-univers” og det univers jeg beskriver i en novellesamling (som ikke er udgivet), virkelig komme til udtryk i mine malerier. Det er jeg egentlig ret forundret over – men glad for. Så opdagelsen er at jeg har det syrede univers i mig. De forskellige udtryksmåder befrugter og beriger hinanden hvilket jeg synes er rigtig fedt.
Hvad er de konkrete rammer for din arbejdsgang? Hvordan udfolder din proces sig rent praktisk?
Jeg arbejder i Aalborg og har atelier i et gammelt kraftværk. Det som hedder Nordkraft. Der er en god atmosfære og det har stor betydning. Jeg er der hver dag, holder ikke weekend eller ferie. Jeg laver ikke lige meget hver dag, men det er vigtigt at være i gang hele tiden, enten mentalt eller mere praktisk, hvis man vil noget seriøst med sit arbejde.
Hvad betyder inspiration for dig? Hvor opsøger du den?
Jeg tror meget af det jeg får lavet, kommer ud af kedsomhed. Den der med “kunstgeniet” har jeg det svært med på mange måder. Så hørte jeg noget om, at man på et samfundsplan eller sociologisk (eller whatever), mener at mennesket begynder at udfolde sig kunstnerisk, da dets behov er opfyldt. Altså noget med at: Nu er vi mætte og har ikke brug for at jage dyr – hvad så? Jeg tænker også på alt muligt ligegyldigt – ting jeg var optaget af som barn …fugle og monstret “Joe”.

 

glad men ond

Glad men ond, 60×45 cm

Hvad stiller du op, når din proces går i stå?
Ja det kan være hårdt. Jeg er stort set gået væk fra at lave videokunst af den grund. Der er ikke så meget at gøre andet end at blive ved med at tage i atelieret og håbe på det bedste. Så sidder jeg og kigger i bøger, et leksikon eller giver mig til at kigge på en anden måde at udtrykke sig på – jeg arbejder på kulisser til en animationsfilm og har sat nogle rammer op for den hvor jeg ved at det og det skal laves, så det behøver jeg ikke tænke så meget over, og det er nogle gange godt.
Hvad har for nyligt begejstret dig kunstnerisk?
Fredrik Næblerød’s malerier som jeg stiftede bekendskab med for et års tid siden. Den energi og ‘fuck you’ attitude som jeg synes hans værker udstråler.
Hvordan ville du beskrive den danske kunstscene og hvordan befinder du dig personligt med den?
Pyha – altså jeg føler mig lidt udenfor den, i og med jeg bor i Aalborg. Synes det meste sker i København, men det er blevet meget bedre her i Aalborg på den kulturelle og kunstneriske front på det seneste.

 

IMG_1489

Hellige, 200x 165 cm

Jeg synes Rasmus’ maleriske univers er totalt syret. For mig repræsenterer det noget nyt. Rasmus, hvad er det du har gang i? (spørgsmål fra #109 Lars Vilhelmsen)
Aner det ikke!

 

Tak.

×