Artist of the week

#109 Lars Vilhelmsen

Lars Vilhelmsen er dansk kunstner født i 1970. Autodidakt.  Han debuterede på Charlottenborgs Censurerede forårsudstilling  i 2001, – 2002 og 2003. Lars Vilhelmsen har deltaget i flere udstillinger og projekter både nationalt og internationalt. Lars Vilhelmsen er aktuel i gruppeudstillingen “Objectified” ved CICA Museum i Korea.

 

 

LarsVilhelmsenWorkinProgress2017a

 Work in Progress, 2017

                                                             LarsVilhelmsenphotographicwork-mixmedia2017

                                                                                                                     Photographic work mix media, 2017

 

Hvilke temaer og hvilke spørgsmål er du optaget af i din kunstneriske praksis?
Jeg er optaget af alle mulige former for sammenkomster både i konkret og overført betydning. Jeg er optaget af  kultur – sociologi og antropologi.  Mit ønske er, at mine værker kan opleves som et slags mødested – et strukturelt stoppested, hvor beskuerne danner mulig relation på baggrund.

 

LarsVilhelmsensketchofthelayers2017

Sketch of the layers, 2017

 

 

Hvilke nulevende og afdøde kunstnere føler du, at du går i dialog med?  

Jeg står naturligvis på et enormt fundament af andre kunstneres praksis.
Det kan jeg slet ikke overskue. Og har derfor bedt om assistance.

Henrik Godsk, kunstner og kunstnerisk leder i Kunstbygningen i Vrå – Engelundsamlingen,
skriver følgende om min praksis :

Lars Vilhelmsens arbejde er præget af konstruktion og dekonstruktion. I hans objekt-orienterede og installatoriske værker samles fundne genstande, objekter, planter  og forskellige bearbejdede genstande i en slags opstillinger, der på en og samme gang konstruerer en sammenhæng og dekonstruerer det enkelte elements betydning. Hvor naturlig er naturen eksempelvis? Og hvor begynder kulturen? Kan de to såkaldte dikotomier helt adskilles?

Et sammenstød mellem forskellige genstande er et kunstnerisk greb, der har været anvendt meget af forskellige kunstnere i både det 20. og det 21. århundrede. Vi kender det fra collagen, assemblagen og andre blandingsformer. Lars Vilhelmsens tilgang virker dog frisk, og man kommer bl.a. til at tænke på en kontemporær kunstner som Sarah Sze, når man ser hans værker. Lars Vilhelmsen arbejder dog i en helt anden skala og er mindre kompleks, men temaerne konstruktion og dekonstruktion synes at gå igen hos begge kunstnere.

Jeg har ikke bestemte kunstnere, som jeg går i dialog med.
Jeg oplever det lidt som et paradoks ift. min praksis og ser det både som en udfordring og en fordring,  at jeg ikke er i særlig megen dialog.

 

LarsVilhelmsenWorkinProgress2017b

 Work in Progress, 2017

 

Hvad gør du for at trække din kunstneriske praksis nye steder hen?

Jeg forsøger at være opsøgende ift. områder,  som jeg finder interessante, men ikke nødvendigvis inden for kunsten. Eksempelvis har jeg lige deltaget i KONFLIKT KØKKEN i Aalborg. Det var enormt interessant og givende.

Jeg har sammen med gode venner/kollegaer en lille opsparingsklub, hvor vi sparer op, så vi kan komme på kunstrejser sammen. Alle udrejser er med til, at jeg kan skabe fornyet refleksion ift. mine værker.

 

LarsVilhelmsenphotographic2015work

Photographic Work, 2015

 

Hvad kendetegner de seneste nye opdagelser i din praksis? Hvad har det tilføjet dit kunstneriske udtryk?
Mine seneste opdagelser stammer fra, at jeg deltog i  en Dummy Doctoring ved Photobook Week i Aarhus. Her fik jeg sparring og vejledning fra et meget kompetent panel. Det var en intensiv lille seance. Jeg gik derfra så beriget. Konkret kom der det ud af det, at jeg nu arbejder mere undersøgende på sammensætning og forskydning. Mine værker befinder sig nu mere i feltet mellem fotografi og mix media.

Enkelte af værkerne, som er en del af dette interview, udspringer af denne Doctoring.

 

 

Hvad er de konkrete rammer for din arbejdsgang? Hvordan udfolder din proces sig rent praktisk? 

Et bud på en ramme må handle om opsamlings delen.
Jeg opsamler fysiske objekter og genstande, som alle på en eller anden måde kan defineres som forladte og forkastede. Jeg bringer disse ind i nye konstellationer/konstruktioner for efterfølgende at bringe disse tilbage til findestedet.
Jeg opsamler mentale stemninger, som alle andre. Jeg kalder det for mine psykiske tapeter med betydning, som ikke kan defineres, da de udelukkende er individuelt oplevet. Jeg bringer disse tilstande og stemninger ind i værkets kontekst, hvorefter de fastholdes i værket.

Konkret befinder jeg mig i Nordjylland. Jeg arbejder  i forskellige studier. Jeg har ikke et eget værksted. Jeg lejer mig ind i forskellige studier, når jeg har brug for eksempelvis fotostudie og udstyr. Jeg har fundet en god samarbejdspartner, som jeg ganske enkelt betaler, når jeg er i produktion.

Jeg arbejder med foto – fotografi, fotokopi, sten, saks og papir.
Jeg synes det er svært at være præcis om dette.
Jeg arbejder med kunst, og jeg er billedkunstner.

 

LarsVilhelmsenPhotographedfoundobject2016

Photographed found object, 2016

 

 

Hvad betyder inspiration for dig? Hvor opsøger du den?
Inspiration betyder meget. Jeg er opsøgende ift. ting og emner, som allerede på en eller anden måde er i omløb – allerede indgår i en sammenhæng. Jeg opsøger forskellige samlinger, forskellige shops med souvenirs, affalds- og genbrugspladser. Jeg kan inspireres at alt muligt.

 

LarsVilhelmsenObject2017                            

 

Object, 2017                                 

   LarsVilhelmsenMixMedia2017

         

Mix Media, 2017

 

 

Hvad stiller du op, når din proces går i stå?
Det er lidt af et dilemma, da jeg ikke rigtig føler mig som del af et netværk, så derfor er jeg opmærksom på, hvor der opstår muligheder for sparring, som passer til mig.

 

 

Hvad har for nyligt begejstret dig kunstnerisk?
Jeg var meget begejstret for flere værker ved den sidste Venedig Biennale. Eksempelvis fandt jeg rum for flow og fordybelse i Sarah Sze “The Last Garden” – det var fantastisk at opleve hende i et mere afdæmpet set-up. The Request by Ana Gallardo var meget tankevækkende, og så naturligvis den fantastiske Taryn Simon. Herhjemme har jeg nyligt set Videokunstneren Omer Fasts fantastiske udstilling på KUNSTEN – en helt utrolig intens og vedkommende oplevelse.

 

 

Hvordan ville du beskrive den danske kunstscene, og hvordan befinder du dig personligt med den?
For mange år siden arbejdede jeg meget på, at  få en plads på scenen – jeg tænkte, særligt som autodidakt kunstner uden for København, at det var vigtigt. Mine tilløb var både akavede og præget af umodenhed. Disse tilløb førte til en slags oplevet ekskludering. De efterfølgende år brugte jeg på at oparbejde en ny platform – The Travelers Box – som var et ongoing kollaborativt samarbejde på tværs af lande. Det var et spændende projekt som arbejdede udenom scener og institutioner  og som fandt egne platforme og relationer. Disse år lagde fundamentet for gode relationer og venskaber med kunstnere i DK og i andre lande.
I dag arbejder jeg langt mere traditionelt med værker, som lader sig indskrive i traditioner og kasser, og det er ok – eller det er mere end ok. Det er et godt sted at være.

 

LarsVilhelmsenphotographicwork2017

Photographic work, 2017

 

LarsVilhelmsenphotographicworkmixmedia2017

 Photographic work mix media, 2017

 

 

Tidligere var du meget konceptuelt orienteret, og mange af dine projekter involverede andre kunstnere. Dine nyere ting har stadig et konceptuelt islæt, men er mere værkorienterede. Hvad har forårsaget den “nye” retning?Mine samarbejdsprojekter har givet  mig utroligt meget; nye muligheder med kunst, da mine projekter var åbne og kunne rumme nærmest ubegrænset, nyt netværk og gode relationer til kunstnere i mange lande. Disse relationer er meget værdifulde for mig den dag i dag. Særligt mit kunstprojekt The Travellers Box var i den grad et udrejse projekt mod nyt udsyn og mod nye mentale landskaber.  Jeg, i samarbejde med andre kunstnere arbejdede med projektet i mange år.

På et tidspunkt følte jeg at der var tid til at “vende hjem”. Jeg var mæt af gode oplevelser men også udfordret – det er også hårdt arbejde at være projektleder af et non-kommercielt projekt, hvor det er nødvendigt, at være meget opsøgende og koordinerende.
Jeg havde brug for at komme tættere på min “egen” kunst igen. Jeg ville gerne arbejde mere værkorienteret og nørde med kunstneriske processer og undersøgelsesfelter som jeg var optaget af.  Jeg havde brug for at komme ned i målestok på flere niveauer – mod mere ro, fordybelse og nærvær – i forhold til kunst, men også i forhold andre og større ting.

 

Tak.

 

LarsVilhelmsenphotographicwork2016

Photographic work, 2016

 

Links:

Konflikt køkken: http://folkekirkenshus.dk/event/konfliktkoekkenet-3/
Travelles Box: https://youtu.be/5kYEEueqSFs
Web: www.larsvilhelmsen.com

×