Artist of the week

#102 Morten Ernlund

f. 1979 i Haderslev. Bor og arbejder i København.

Uddannet fra Det Kongelige Danske Kunstakademi i 2008.

www.mortenernlund.dk

installationsfoto-situation-no-2-82-days-morten-ernlund-ulla-eriksen-og-alicja-bielawska-starter-gallery-warszawa-2015

Installationsfoto, Situation no. 2 (8+2 days) Morten Ernlund, Ulla Eriksen og Alicja Bielawska, Starter Gallery, Warszawa, 2015

Hvilke temaer og hvilke spørgsmål er du optaget af i din kunstneriske praksis?
Jeg interesserer mig for de sansemæssige erfaringer der opstår i arbejdet med forskellige materialer som f.eks. i mødet mellem pigmenter, lærred og papir. Jeg er optaget af alkymi og af geometriske kompositioner. Og af systemer. Dét at få ting til at passe sammen og en komposition til at ‘gå op’ giver mig en stor tilfredstillelse. I virkeligheden forekommer det at være et paradoks: at det netop er i den klare struktur – i systemet – at det hemmelighedsfulde, det uforklarlige opstår. Trygheden i det geometriske. Et stabilt, matematisk og insisterende system der lydigt holder sig inden for billedrammen, og på stringent vis forsøger at tæmme alle tilfældighederne.

uden-titel-collage-objekt-2014-del-af-udstillingen-situation-no-18-days-hcohus-kobenhavn

Uden titel, collage-objekt, 2014 (del af udstillingen Situation no.1 (8 days), HCØHus, København)

Hvilke nulevende og afdøde kunstnere føler du, at du går i dialog med?
Jeg har løbende kunstnerisk dialog og udveksling med mine kollegaer Ulla Eriksen (DK) og Alicja Bielawska (PL) som jeg er har etableret gruppen ‘Situation’ med. Det er et kollektivt samarbejde, hvor vi bl.a. undersøger den kunstneriske arbejdsproces. Og så er der selvfølgelig Ellsworth Kelly. For blot at nævne én blandt mange interessante amerikanske minimalister.

Hvad gør du for at trække din kunstneriske praksis nye steder hen?
Kun ved at arbejde – være i mit materiale – får jeg nye ideer og kommer nye steder hen. Men også ved at indgå nye samarbejder, og på den måde komme lidt mere på afstand i forhold til den daglige praksis. At se det hele lidt udefra.

udentitel_bricks_hyldeknaegte

Uden titel (Bricks), grafisk tryk på hyldeknægte, 2015 (Situation no.2 (8+2 days), Starter Gallery, Warszawa)

Hvad kendetegner de seneste nye opdagelser i din praksis? Hvad har det tilføjet dit kunstneriske udtryk?
Jeg har genopdaget grafikken. Jeg startede med at lave grafik for mange år tilbage på højskole og var vildt optaget af det. Selv om jeg i mange år ikke har haft fingrene nede i det, kan man sige at det har præget min tilgang til maleriet. Dét at arbejde delvist i blinde og med et vis tab af kontrol fascinerer mig.

Hvad er de konkrete rammer for din arbejdsgang? Hvordan udfolder din proces sig rent praktisk?
I mit atelier på Frederiksberg. På gulvet! Næsten alle mine værker, i hvertfald malerierne, bliver til på gulvet. Farverne påføres som oftest med køkkensvamp og er netop i og ikke lærredet. Såkaldte fejl og små variationer aftegnes i stoffet efter indfarvningsprocessen. Og ofte kan man finde spor og aftegninger efter det gulv de er indfarvet på. Nogle gange med små aftegninger fra en struktur i et træ- eller betongulv. På den måde manifesterer stedet sig altid helt konkret i mine arbejder. Og så hører jeg altid musik.

Når jeg arbejder i ‘Situation’-regi, med Ulla Eriksen og Alicja Bielawska, så spiller stedet en afgørende rolle. Vi involverer os i stedet og er af den overbevisning at et sted har betydning for hvordan man arbejder og tænker. Vi har indtil nu haft 3 meget forskellige lokationer som udgangspunkt for vores samarbejder. Skive/Kbh, Warszawa og senest en skov i det sydlige Sverige har dannet grundlag for vores undersøgelser af hvordan netop et sted influerer tanken, inspirationen og arbejdsprocesser.

collage_spejlpapir

Uden titel, collage på spejlpapir, 64×46 cm, 2013

Hvad betyder inspiration for dig? Hvor opsøger du den?
Inspirationen kommer når jeg arbejder. Det er dér jeg får ideer til nye arbejder.

Hvad stiller du op, når din proces går i stå?
Så arbejder jeg videre!

Hvad har for nyligt begejstret dig kunstnerisk?
Jeg var ret begejstret for gruppeudstillingen, Good fortune, no blame – til minde om Emil Westman Hertz på Galleri Susanne Ottesen. Gode kunstnere og gode værker.

Hvordan ville du beskrive den danske kunstscene og hvordan befinder du dig personligt med den?
Jeg synes der sker mange gode ting på den danske kunstscene pt. Særligt er jeg begejstret for det udbud af kunstnerdrevne udstillingssteder der virkelig har taget fart i de senere år.

traesnit_krydsfiner_stairs

Uden titel (Stairs), træsnit, krydsfinérplade på hyldeknægte, 85 x 120 cm, 2015

membran_2016

Uden titel (Membran #3), kulpigment og lim på papir, 2016

Hvad er det ved fladen og abstraktionen der interesserer dig? (spørgsmål fra artistoftheweek.dk)
Nok arbejder jeg på fladen, men i virkeligheden ser jeg først og fremmest mine malerier som objekter. Nogle flade nogle af slagsen, ganske vist. Jeg klipper i lærredet, afbleger og indfarver det. Når det udstilles bliver det som det stykke stof det i virkeligheden er, med den form og udstrækning det har fået. Nogle gange med flossede kanter og tråde der hænger ned efter en lang proces. Spændt ud mellem nogle søm eller hæfteklammere på en flade. En klud fristes man næsten til at sige, som den hænger dér, spændt ud på væggen. Abstrakte er mine værker også. Det er et universelt sprog og det tiltaler mig.

Tak

×